• nl
close
Over ons| Klantenservice
Klantwaardering:
8,8 1413 beoordelingen
Menu

aanvraag wmo in 6 handige stappen

Adviseur Stephan heeft veel ervaring met het aanvragen van trapliften via de WMO. Hij adviseert u 6 stappen die u moet nemen bij de aanvraag van een traplift.Vanaf de oriëntatie, de Wmo-procedure tot tenslotte de uitvoering.

Stap 1 – Constateer uw situatie

Denk goed na waarom u een traplift nodig heeft. Hoe ziet u uw toekomst voor zich? Hoe lang wilt u nog in uw huis blijven wonen? Waarom wilt u thuis blijven wonen? Probeer vast te leggen wat u wilt en wat u nodig heeft. Denk niet alleen aan de woning, maar ook aan uw sociale omgeving. De overheid wil immers dat u langer thuis blijft wonen, maar ook dat u een beroep doet op uw naasten. Dat uw dochter in de buurt woont, of uw buurvrouw op u let is belangrijk voor de gemeente. Denk goed na over u uw eigen (woon)toekomst. En dat van uw naasten natuurlijk. Bedenk ook wat u zelf kunt doen of heeft gedaan om uw woonsituatie aan te passen. Uw gemeente zal u daar naar vragen.

Stap 2 – Verdiep u in de Wmo

Het is raadzaam om u te verdiepen in de regels van de Wmo. Bel eens met het Wmo-loket van uw gemeente of kijk op deze site voor meer info over de Wmo in uw gemeente. Ook op het internet is veel informatie te vinden. Zo weet u wat er wel en niet mogelijk is. Vraag u ook af of een traplift via de Wmo wel de beste oplossing is. De gemeente blijft immers eigenaar van de lift. Als u iets overkomt kan uw naaste de traplift kwijt raken. Daarnaast betaalt u een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen en vermogen. Is een traplift via de Wmo voor u wel voordeliger dan zelf een traplift kopen? Kijk ook eens op onze pagina over traplift vergoeding.

Stap 3 – Spreek deskundigen

U bent nu goed voorbereid. Het is raadzaam uw wens voor een traplift voor te leggen aan verschillende deskundigen. Uw wijkverpleegkundige of huisarts kent uw situatie. Hij of zij kan uw wensen vastleggen, zodat u goed beslagen ten ijs komt bij de gemeente. Bevraag ook andere mensen met een traplift. Zij zullen hun ervaring graag met u delen. Welke stappen hebben zij doorlopen? Waar liepen zij tegen aan? Nu komt het van pas dat u uw persoonlijke wensen bij stap 1 al heeft voorbereid. De deskundigen kunnen dit onderschrijven of aanvullen.

Stap 4 – Oriënteer op leveranciers

U heeft nu onderbouwde argumenten die uw wensen ondersteunen. Het is bijna het moment om de gemeente te benaderen. Kijk nu vast naar de mogelijke leveranciers. Maak ook eens een afspraak met een adviseur in trapliften. Zij helpen u  goed op weg, omdat zij weten wat de mogelijkheden in uw huis zijn. Handig om te weten: gebruikte of tweedehands trapliften zijn kwalitatief net zo goed als nieuwe, maar vaak duizenden euro’s goedkoper!

Stap 5 – Formele aanvraag

Dit is het moment waarop u een formele aanvraag doet bij de gemeente. Bel het Wmo-loket en vraag hoe u dit moet doen. Vervolgens maakt u een afspraak met een wijkverpleegkundige of Wmo-consulent. Dit noemt men het keukentafel gesprek. Een belangrijk moment. Misschien is het goed dat er iemand bij u is. Ga samen het gesprek aan. Bespreek nu uw wensen aan de hand van de kennis die u in voorgaande stappen heeft opgedaan. De gemeente zal vooral uw eigen verantwoordelijkheid benadrukken, maar u bent nu in staat om aan te tonen dat u deze al genomen heeft. Vervolgens wacht u af tot de formele beslissing van uw gemeente.

Stap 6 – Een traplift kopen

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan hoort u van de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Elke gemeente heeft hier eigen afspraken over. Soms krijgt u de mogelijkheid om zelf offertes aan te vragen en een voorstel aan de gemeente te doen. Het kan ook zijn dat de gemeente een leverancier aan u voorlegt. De gemeente baseert haar advies vaak op de goedkoopste offerte. Denk daarom terug aan stap 4: met welke leverancier zou u het liefste zaken doen? Laat zien dat u met uw gemeente meedenkt en stel hen voor aan Smienk trapliften.

Graag tot ziens!

Stephan – (Wmo)Adviseur

Wilt u een gratis brochure of vrijblijvende offerte ontvangen?

Gratis Brochure

✓ Binnen een werkdag in huis
✓ Alles over trapliften, merken en prijzen
✓ Maak kennis met Smienk Trapliften

Gratis Brochure
Vrijblijvende offerte

Weet u genoeg over onze trapliften? Vraag dan een offerte aan; dit is geheel vrijblijvend.

» Offerte aanvragen
Gratis brochure

Vraag de gratis brochure aan en ontvang deze binnen enkele dagen
bij u thuis.

» Gratis brochure
Klantenservice

Heeft u nog vragen over onze trapliften? De klantenservice staat
u graag te woord.

» Bel 0341 - 76 80 71