• nl
close
Over ons| Klantenservice
Klantwaardering:
8,8 1413 beoordelingen
Menu

Heb ik last van een evenwichtsstoornis?

Heeft u last van een draaierig gevoel? Voelt u zich duizelig als u opstaat, of bent u zelfs bang om flauw te vallen?  Deze klachten kunnen symptomen zijn van een evenwichtsstoornis en worden vaak veroorzaakt door een storing in het evenwichtsorgaan. In sommige gevallen kan het ook zijn dat een lage bloeddruk of een ernstige verkoudheid voor een evenwichtsstoornis zorgt.

Normaal gesproken zorgt het evenwichtsorgaan er samen met de hersens, ogen en spieren voor dat u zich stabiel kunt bewegen. Wanneer daar iets in mis gaat, wordt u duizelig. Het evenwichtsorgaan bevind zich in het binnenoor. Het is een bijzonder kwetsbaar orgaantje dat daarom verscholen ligt achter het rotsbeen, het sterkste bot in ons lichaam. Het evenwichtsorgaan werkt nauw samen met het gehoororgaan. Daarom komen evenwichtsklachten vaak voor in combinatie met gehoorklachten.

Als u last krijgt van uw evenwichtsorgaan, kunt u last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en zelfs een acute vorm van oorsuizen. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor. Als u dan ook last heeft van versleten gewrichten en/of verminderde kracht in de spieren, wordt de kans op vallen aanzienlijk vergroot. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling: in Nederland is vallen in huis opgenomen in de top tien belangrijkste oorzaken van letsel en zelfs overlijden bij ouderen!

Herken de symptomen van een evenwichtsstoornis:

 • een draaierig gevoel
 • duizelig bij opstaan
 • het gevoel hebben flauw te vallen
 • vaak moeten gapen
 • misselijk zijn
 • veel zweten
 • oorsuizen

Het gevoel kan per persoon verschillen. Ga in elk geval altijd langs uw huisarts als u vaak uw evenwicht verliest of zich duizelig voelt.

duizelig evenwichtsstoornis

Oorzaken van een evenwichtsstoornis

Omdat een evenwichtsstoornis een symptoom kan zijn van verschillende aandoeningen, zijn er ook allerlei oorzaken mogelijk. Zo kan het zijn dat de evenwichtsstoornis een indicatie is van positieduizeligheid, de ziekte van Meniere, of migraine-duizeligheid. Aan de andere kant kunt u ook duizelig worden door een hevige verkoudheid of als u een te lage bloeddruk heeft. Bovendien kan het zijn dat meerdere oorzaken samen uw evenwichtsorgaan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat u altijd langs uw huisarts gaat als u last heeft van uw evenwicht of duizeligheid.

Evenwichtsproblemen voorkomen en verminderen

Als u minder kracht heeft in uw spieren, uw knieën versleten zijn of als u bijvoorbeeld medicatie gebruikt, dan is een evenwichtsstoornis een extra risico. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

‘De kwaliteit van leven gaat achteruit [na een val], in veel gevallen voorgoed.’ – Trouw

Bewegen

Ten eerste is het belangrijk om in beweging te blijven. Daardoor blijft u fit en behoudt u uw spierkracht. Ga bijvoorbeeld een paar keer per dag een blokje om of werk in de tuin. Gaat wandelen wat lastiger? Schroom dan niet om een mooie wandelstok te gebruiken en ook voor het werken in de tuin zijn allerlei handige gereedschappen beschikbaar. Veel sportscholen bieden lessen aan voor 50-plussers, de oefeningen zijn mooi op u afgestemd en u ontmoet meteen nieuwe mensen.

Maak uw woonsituatie zo veilig mogelijk

Ten tweede is het belangrijk om het in en om huis zo veilig mogelijk te maken. Bijna alle valincidenten onder 65-plussers gebeuren namelijk thuis. Verwijder drempels, zorg ervoor dat de routes die u loopt ruim en vrij van onnodige obstakels zijn en dat de vloer waar nodig van een antislip-laag is voorzien. Ook handig: beugels aan de muur van de toilet of badkamer. Er is van alles mogelijk! Een handige website met informatie over het aanpassen van uw huis is Langer Thuis in Huis.

Tips om uw woning nu veiliger te maken
 • Verwijder drempels of plaats drempelhulpen
 • Verwijder vloerkleden en deurmatten waarover u zou kunnen struikelen
 • Maak looproutes vrij van obstakels
 • Voorzie de vloer waar nodig van een antislip-laag
 • Plaats beugels aan de muur in de toilet en badkamer en plaats een toiletverhoger
 • Zorg voor voldoende verlichting
 • Denk eens na over een traplift

Traplift

U vraagt zich misschien af waarom een artikel als dit op de site van een trapliftleverancier staat. Dat kunnen we makkelijk verklaren: we helpen regelmatig mensen die last hebben van een evenwichtsstoornis. Velen vermeden de trap al een tijdje, maar door de traplift kunnen ze weer veilig en makkelijk gebruik maken van hun hele huis. Dat willen we voor iedereen, vandaar dus!

Op de dagen dat u zich goed voelt en naar boven wilt lopen, kunt u de rail van de traplift gebruiken als tweede trapleuning. En mocht u boodschappen, koffers of zelfs uw hondje naar boven of beneden willen brengen, dat kan natuurlijk ook. Maar bovenal zorgt een traplift ervoor dat u uw hele huis weer veilig kunt gebruiken en daardoor meer energie overhoudt voor de leuke dingen!

‘Veel mensen wachten te lang, maar ik dacht, dat gaat mij niet gebeuren. Ik heb nu last en wil er nu eentje hebben!’ – Mw. Van Doorn uit Wehl

Bent u nieuwsgierig wat een traplift voor u zou kunnen betekenen? We vertellen u er graag meer over! Kijk eens rond op onze site, bijvoorbeeld bij de kosten van een trapliftof de voordelen van een tweedehands traplift.