• nl
close
Over ons| Klantenservice
Klantwaardering:
8,8 1413 beoordelingen
Menu

Versleten knie? 10 tips om de pijn te verminderen

Versleten knie? 5 tips om de pijn te verminderen

Een versleten knie geeft vaak veel pijn en heeft een aanzienlijke beperking van uw bewegingsvrijheid tot gevolg. De medische benaming voor een versleten knie is artrose: een slijtage of vermindering van de hoeveelheid kraakbeen in het kniegewricht. Van alle ouderen krijgt maar liefst 20 procent last van artrose. Ongeveer twee derde van hen is vrouw. Behalve ouderdom, is reuma, een ongeval of een verkeerde stand van de botten, zoals bij O-benen of X-benen de oorzaak van artrose.

Heeft u last van een versleten knie? Misschien herkent u afhankelijk van de mate van slijtage en de plek de volgende symptomen:

  • Nachtelijke pijn in de knie of pijn na een tijd stilzitten
  • Pijn bij het opstaan uit een stoel, traplopen en hurken
  • Opgezwollen knie die soms warm aanvoelt
  • De stand van uw knie is anders dan vroeger/normaal
  • Verlies van spierkracht en vermoeidheid

versleten knie

Oorzaken van slijtage in de knie

Aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis en slijmbeursontsteking zijn enkele oorzaken van slijtage in de knie. Ook overbelasting van het kniegewricht kan voor pijn zorgen, bijvoorbeeld door overgewicht. Scoliose, bekkeninstabiliteit en zelfs een beenlengteverschil kunnen indirect verantwoordelijk zijn voor pijn in de knieën. Soms hoopt vocht zich op, wat ontstoken kan raken. Problemen met de doorbloeding in de knie, zoals bloedstolsels of spataderen kunnen ook pijn geven.

Top 3 aandoeningen van de knie

  1. Artrose
  2. Reumatoïde artritis
  3. Slijmbeursontsteking

Wat is artrose in de knie?

Het kraakbeen tussen uw botten zorgt voor een soepele beweging. Bij mensen met knie artrose verdwijnt het kraakbeen geleidelijk en beweegt de knie uiteindelijk ‘bot op bot’. Dat geeft een erg pijnlijk gevoel en zelfs een hoorbaar krakend geluid. In het eindstadium van artrose is bewegen zelfs vrijwel niet meer mogelijk. De enige remedie kan dan zijn om het gehele kniegewricht operatief te laten verwijderen en te laten vervangen door een knieprothese of kunstknie. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een dergelijke operatie en kan een traplift een goede permanente of tijdelijke oplossing zijn voor pijnlijke knieën.

‘Blijven bewegen!’ adviseert ergotherapeut Joline

Een versleten knie of artrose in de knie kan veel pijn veroorzaken. Toch is het volgens ergotherapeut Joline Veerman van Full Mobility belangrijk dat mensen met artrose in de knie blijven bewegen. Hierbij zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die wel de pijn kunnen verzachten. In onderstaande video legt Joline uit welke hulpmiddelen daarvoor geschikt zijn. 

10 tips: Pijn bij versleten knie verminderen

1. Leg tijdens het slapen of zitten een kussen onder de aangedane knie
Een kniekussen zorgt ervoor dat uw knie tijdens het zitten of slapen ondersteund wordt. Het zorgt ervoor dat beide benen recht liggen ten opzichte van het bekken. Daardoor liggen de wervelkolom en het bekken in een gezondere houding. Het kussen helpt op deze manier om pijn en druk op uw onderrug, heupen en knieën te verminderen. Met een kussen onder de aangedane knie ontziet en ontlast u de kniegewrichten en voelt u de zachte ondersteuning.

2. Zorg voor een goede conditie en lichamelijke gezondheid
Een goede conditie heeft net op oudere leeftijd net zulke positieve gezondheidseffecten als op jongere leeftijd. Op hogere leeftijd zijn de effecten van meer beweging en sport al na drie weken merkbaar en worden dagelijkse activiteiten een stuk makkelijk uitvoerbaar. Een goede conditie en algemene gezondheid kan klachten aan de knie helpen voorkomen.

3. Zwaar belastende activiteiten vermijden
Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. Deze activiteiten kunnen de namelijk de klachten erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.

4. Zorg voor een gezond gewicht
Ook een hoog lichaamsgewicht geeft meer kans op artrose in de knieën. De knieën worden in dit geval vaak (te) zwaar belast. Zodra u afvalt vermindert de belasting op uw knieën en kunnen klachten weer helemaal verdwijnen.

5. Blijf bewegen als klachten nog niet zeer ernstig zijn
Deze laatste tip klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar uit onderzoek is gebleken dat juist beweging een verdere slijtage van het kniegewricht voorkomt. Bij mensen met een normaal lichaamsgewicht zorgt belasting van de knieën door bewegen juist voor een betere bescherming tegen artrose en andere knieproblemen.

6. Schakel de hulp van een fysiotherapeut of ergotherapeut in
De gevolgen van een versleten knie kunnen groot zijn. De pijn maakt het lastig om vrij te bewegen zoals u eigenlijk zou willen. Voorheen makkelijke taken in huis, zoals stofzuigen, dweilen of traplopen. Bij een versleten knie is het aantrekken van sokken lastig. U slaapt slechter en raakt ook in het dagelijks leven sneller vermoeid. Slapen kan dus een probleem worden, met hoofdpijn en concentratieproblemen tot gevolg. Gelukkig weet een fysiotherapeut of  ergotherapeut precies hoe deze klachten voorkomen kunnen worden en kan u daarom handige tips geven om met deze klachten om te gaan.  Door een persoonlijk plan te creëren kan de fysiothereapeut of ergotherepeut ervoor zorgen dat uw looppatroon zo min mogelijk wordt belast, dat de kracht in uw knieën terugkomt en dat de slijtage van de knieën beperkt wordt.

7. Probeer oefeningen te doen
Er zijn verschillende oefeningen op internet te vinden die u kunt doen om uw knieën soepeler te maken en de pijn te verminderen. Zo kunt u verschillende rek- en strekoefeningen doen, maar ook kunt u leren om basishandelingen anders uit te voeren om het kniegewricht zo min mogelijk te belasten. Op YouTube zijn verschillende video’s te vinden waarbij oefentherapeuten de oefeningen op een eenvoudige en duidelijke manier uitleggen.

8. Medicijnen innemen of gel aanbrengen
Wanneer een versleten knie veel pijn geeft,  zijn er verschillende medicijnen die u kunt innemen om de pijn te verlichten. Zo kunt u bijvoorbeeld een ontstekingsremmer (NSAID) innemen of paracetemol slikken. Daarnaast kan de apotheek u adviseren over verschillende pijnstillende gels. Deze gels kunt u aanbrengen tijdens de moment dat u veel beweegt of op momenten dat u het meeste pijn ervaart.

9. Een knieprothese overwegen
Een kunstknie of knieprothese is vaak één van de laatste opties die een arts of fysiotherapeut aanraadt. Dit komt door het feit dat een kunstknie op dit moment hooguit 10 á 15 jaar mee gaat. Als u dus op een jonge leeftijd al een kunstknie krijgt, betekent dit dat u waarschijnlijk deze knie moet gaan vervangen. Daardoor zal eerst worden gekeken of u met fysiotherapie, gezonde voeding, medicijnen én hulpmiddelen uit de voeten kan. Als dit echter niet langer meer kan, zal de ingreep overwegen moeten worden.

10. Overweeg een traplift
Voordat u nadenkt over een ingrijpende operatie zoals een knieprothese, is het goed om eerst na te gaan of dat u deze pijn ook kunt verlichten met de installatie van bepaalde hulpmiddelen in huis. Doordat de technologie zich steeds sneller ontwikkelt kunnen deze hulpmiddelen namelijk ook veel pijn voorkomen.Is bijvoorbeeld de pijn in uw knie tijdens het traplopen echt niet meer te verdragen, of komt u zelfs helemaal niet meer boven? Dan kan één van de meest pijnlijke ondernemingen, het traplopen, voorkomen worden door de aanschaf van een traplift. Tegenwoordig zijn trapliften veel voordeliger als voorheen. Dat komt doordat er nu ook gebruikte trapliften worden verkocht, die al snel de helft goedkoper zijn.  Wilt u meer weten over de mogelijkheid van een traplift? Vraag onze gratis brochure aan en lees alle informatie thuis rustig door. Een gebruikte traplift is al mogelijk vanaf €1690.

Gratis Brochure aanvragen

Een traplift bleek dé oplossing voor de artrose knie van meneer Dekker!

Door artrose in de knieën en een slechte rug kan meneer Dekker uit Kerkdriel nog hooguit vijf minuten blijven staan en slechts een klein stukje lopen.  Ook het traplopen werd op een gegeven moment onmogelijk door hevige pijn die door zijn knieën schoot als hij de traptreden moest nemen. Er móést daarom een oplossing worden gezocht om toch nog thuis te kunnen blijven wonen. Uiteindelijk besloot hij om een traplift aan te schaffen bij Smienk Trapliften. Dit bleek uiteindelijk een goede beslissing te zijn, want met een traplift kon hij eindelijk weer zonder pijn en moeite boven komen. ‘Ik ga gewoon vaker naar boven nu’, vertelt meneer Dekker.  Voor hem is dit een groot voordeel, want het allerbelangrijkste voordeel van een traplift is dat hij  ‘gewoon hier kan blijven wonen, bij al mijn kennissen. Dat is geluk nu’.

Bronnen: UMC | Thuisarts.nl

Download de Traplift Infogids

Ontvang onze gratis digitale traplift-informatiegids. Alles wat u wilt weten over trapliften in een overzichtelijk document.

✓ Direct te downloaden
✓ Ook te lezen op uw e-reader
✓ Incl prijzen, ervaringen en alle mogelijkheden

Gratis
in uw e-mail
Smienk Trapliften Infogids Smienk Trapliften Infogids